Cinc secrets del barri que potser no sabies

25 abril 2018

Com sorgeix el restaurant ChichaLimoná?

El projecte va començar amb un amor veritable i un amant a llarg termini. Amor veritable el vermut. L’amant, que va arribar sigilosament, el barri de Passeig Sant Joan, ric en llegendes i locals tradicionals. Llavors comencem: Sara i Víctor, al capdavant del ChichaLimoná, vivien en aquest barri. Entre Tetuán i Diagonal, just a Consell de Cent. I sota casa tenien una vermutería mítica, La Bodega de l’Avi Manel. Un petit local, amb tres taules en la terrassa i cinc taules de barril a l’interior. Un espai que per descomptat regalava història. Indagant, el seu origen es remunta sobre el 1960 com a tenda de vi i ultramarins que va veure canviar el segle passant d’un amo a un altre. Sempre mantenint la seva essència: barriques, vins, destil·lats, cerveses d’autor i un mostrador amb tapes. Es diu que entre ells i ja a principis dels dos mil el cantant de Los Salvajes va ser un dels que lideraven el vaixell. Mantenint la seva història i salvaguardant el patrimoni cellerer.

El punt d’inflexió va ser Mª Àngels. Una metgesa (sí, davant hi ha un hospital infantil), qui sortint de treballar va decidir agafar el celler. D’aquesta manera va pensar a combinar el seu treball de metgesa amb el repte de preservar i mantenir el Celler del *Avi Manel. Després de més de 5 anys, somrient, explicant històries i fent històries, Mª Àngels va veure el complicat de tenir aquests dos treballs. Així que en 2014 va penjar el cartell de “es traspassa” en la seva mítica pissarra de guix de l’entrada. La seva intenció: buscar qui mantingués l’amor al celler i preservés la seva manera de fer.

(Fotografía: Luis Miguel Sanchez)

Aquí van entrar la Sara i el Víctor. Van observar el cartell, van parlar amb ella i van fantasiar una vegada i una altra amb arribar a crear un projecte similar. Un viatge a Portugal i un parell de casualitats van fer que no fos aquest local, sinó un altre, però que l’homenatge fos real. I van donar vida al que a dia d’avui és la nostra casa. Van consolidar l’amor al vermut, mantenint la tradició començada per l’Avi Manel, a dues cantonades de distància. En un local diferent però amb la mateixa essència. Cuidar al producte i als clients.
I ara entra el barri, el gran etern amant. Després de gairebé dos anys en Passeig Sant Joan, la Sara i el Víctor són cada dia “més de barri”. Han vist començar i acabar les obres, consolidar-se el carril bici i arribar a nous companys de viatge. De vermutería de sempre al barri ja solament queda una, en Gran Via amb Roger de Flor, i en ella penja el cartell des traspassa.

Saps on està la tercera Estàtua de la Llibertat del món?

Es tracta d’una rèplica que es troba a l’entrada principal de la Biblioteca Arús (Passeig Sant Joan, 26, dos carrers per sota de la Plaça Tetuán) i va ser encarregada al 1894 a l’escultor modernista Manel Fuxà. Segur que coneixes la de Nova York, però igual no sabies que també existeix una rèplica d’aquesta estàtua a París, sobre el *Sena.

Hi ha un autèntic temple d’estil neoclàssic al barri i no ho sabies?

El trobaràs camuflat entre edificis al carrer Bailén 68, i va ser construït al segle XIX pels germans Masriera. Es diu que es van inspirar en el temple romà d’Augusto i que en principi ho van construir per fer d’ell el seu taller. Després passaria a ser un teatre i actualment és la seu d’una congregació religiosa. O almenys això diuen.

Sabies que el Passeig Sant Joan era un centre de cultura i lectura?

Durant el segle XX a Barcelona, concretament a l’any 1930, es van instal·lar els “bancs-biblioteca”, que contenien llibres de lectura lliure i gratuïta, i també es va instal·lar un pavelló on tots els ciutadans tenien accés a la premsa diària. Desgraciadament, el primer es va perdre en una remodelació del passeig en 1950, i el pavelló va passar a ser un magatzem després de la Guerra Civil.


(Fotografía: Fons Gabriel Casas i Galobardes.)

Saps quants restaurants hi ha al barri?

Segons aquest article d’El Periódico que va fer recompte l’estiu passat, al barri hi ha 45 restaurants, 12 supermercats, 12 centres d’estètica, 5 farmàcies i 3 quioscs. A més, també van explicar 250 taules a l’aire lliure i les voreres del passeig són les més amples de tot l’Eixample, ja que mesuren 17 metres. Per passejar a gust.

Així que ja saps, ara que t’hem desmuntat el barri ja no tindràs excusa per fer-te un volt tranquil·lament cada vegada que vinguis al Chicha. Perquè el Passeig Sant Joan mola i per molt que t’expliquem nosaltres, la millor forma de saber-ho és viure-ho en primera persona.