Entrevistem als nostres DJ Salvadiscos

20 junio 2018

Una nit amb Salvadiscos, és una bona nit assegurada. Durant aquest mes de juny tenim la sort de comptar amb ells tots els dijous a les nostres festes «Apaga y Vámonos»; si no els heu viscut encara, no sabem a què espereu per fer-ho. Aquests amants de la música rescaten vinils de llocs inimaginables per després vendre’ls o sorprendre’ns amb ells durant les seves sessions. En elles, sempre es crea una energia especial, un bon rotllo latent i sempre sona la cançó que ha de sonar. La perfecta per a cada moment.

Hem volgut entrevistar-los perquè pugueu saber més sobre ells, perquè ens expliquin alguna història boja, perquè ens recomanin cançons imprescindibles i perquè ens donin diverses raons per acudir al ChichaLimoná a escoltar-los. Així que, millor deixem que segueixin ells explicant-te!

– Què és Salvadiscos, com i quan sorgeix?

Salvadiscos és un col·lectiu d’amants del vinil que treballa en la compra-venda de vinil, i servei de DJ, amb vinil per descomptat!
És un grup indeterminat de fanàtics del plàstic que estem sempre llestos per amenitzar qualsevol vetllada fent girar discos.
Busquem i rescatem discos de racons amagats o llocs més obvis, però discos que mereixen sortir al carrer per ser escoltats, benvolguts i estimats.

Va sorgir fa ja gairebé 3 anys quan Salva, soci fundador del projecte, va comprar una col·lecció de discos a un DJ que penjava els cascos. Es va portar aquesta col·lecció a la 1ª edició de *Lost & *Found Madrid. Allí va veure la de bojos que hi ha com nosaltres, als quals els encanta treure pols a una bona caixa de discos sorpresa.

-Qui formeu l’equip?

Molts! Alguns ni saben que són Salvadiscos. Tots els DJ que punxen a les festes Salvadiscos o per als clients als quals arriba Salvadiscos.

Però Originalment som:
> Salva Torras, director del projecte d’Hip-hop Hipnotik Festival en els seus 10 anys de vida, ara porta el projecte Slam Poetry Bcn. I com no, creador de Salvadiscos.

Després hi ha un parell d’assessors o guies espirituals:
> Oriol Brasó, expert en màrqueting i periodista. DJ fix del nostre team i va ser programador de la mítica Lasal de Mataró..
> Alfred Torras, haker informàtic i assesor de tot el que fa Salvadiscos al món online. En unos dies veureu la web salvadiscos.com
> i jo, JordiO, DJ, programador i digger malalt del plàstic.

La llista de DJ és infinita, però aquí van alguns: Doc Slump (Back in the Days), Guille de Juan (Okayplay), Hanakito, Jon Sólo (Jon & Monique), Nippy Sweety, Uri B (Lasal), DJ Gonzales (Back in the Days), Big Mic (Wok Management), Satta B (Palm Grease), Alex Gasulla (Cosmic Records), Marc Xocoa, DJ Tito (Octopusi), Bolobolacha (A Casa Portuguesa)… Hi ha més, però tenen bons advocats i millor no ficar-los…

– Us dediqueu també a la compra i venda de vinils, on podem comprar-los?

Estem en Pop-Up stores i a vintage markets. Pop-Ups a ChichaLimoná, A Casa Portuguesa, Van Van Var, Rekons del carrer Blai, Macera Taller Bar. Ah! I els dissabtes a Guzzo.

I mercats ambulants, estem entre altres esdeveniments a Lost & Found, a Barcelona i Madrid. Després cada mes participem en algun esdeveniment que sorgeix del no-res, donem suport i complementem esdeveniments quan se’ns sol·licita.

– Per què vinils?

Perquè és un tresor rodó. Perquè ens fa feliços escoltar-los, tocar-los i veure’ls rodar. Perquè estan a tot arreu i amaguen saviesa. Per aquesta cara B per exemple que mai escoltaràs a Spotify, o per aquesta bonica portada de cartró, on hi ha una nota del productor del disc que t’explica com escoltar aquest disc per entendre’l. Perquè són com el vi, pot millorar amb el temps i pots aconseguir un disc increïble a un preu ridícul; el que importa és el seu sabor, no el que costa.

Escoltar un disc significa escoltar un LP, un àlbum. La cançó tres l’escoltes després d’haver escoltat aquesta rara intro que era la cançó 1, i el subidón de la cançó 2. I és així com van ser pensades i concebudes aquestes músiques, conceptualment per ser escoltades totes juntes i en aquest ordre i en aquest temps que et prendrà escoltar aquest àlbum sencer. Al món digital, del com no renego dels seus beneficis, s’ha perdut un ritual tan ric i maravellós com és aquest, escoltar un àlbum sencer. Ja només escoltem playlists o llistes del Youtube. I això mola, però… un disc mola més!

 

– Els rescateu de trasters i soterranis abandonats, com és això?

Si!! Estan a tot arreu. Abandonats a qualsevol golfa de la casa del poble del teu avi. O a la rebotiga d’aquell bar que va tancar fa 20 anys. Cada dia que surto al carrer, escanejo el món amb un prisma diferent a les persones normals. Estic tot el dia observant el meu entorn a veure on algú podria haver abandonat discos. Els discos ocupen espai, temps i pesen. És una responsabilitat tenir discos i dedicar-lis temps. Per això arriba un punt que la gent els abandona. És un cicle de la vida.

– Quants vinils podeu arribar a tenir actualment?

Ui! No sé… Quatre mil, cinc mil… Potser la setmana que ve després de passar el cap de setmana a la casa del camp d’un amic són el doble. O després d’un bon mercat són la meitat!

– Ens expliqueu la història d’algun “vinil joia” que hàgiu rescatat del lloc més inesperat?

Una vegada em va cridar un senyor que estava buidant el pis d’un familiar que havia mort. Tenia una col·lecció d’oci sorprenent. Centenars de videojocs, ordinadors, molts CD i com no, meravellosos vinils. Molt rock extrany. Que ni jo coneixia. El que sí coneixia ho vaig vendre al seu preu. El que no ho vaig posar tot a 10€ la peça. Al següent mercat que vaig participar es van ventilar la meitat de discos entre dos frikies que no s’ho podien creure.

– Quina és la nit més boja que recordeu (i que pugueu explicar)?

Uf… Hi ha hagut tantes…Una molt graciosa va ser a Macera, vem reclutar a un comiat de solteres franceses pel carrer, es van venir al local i ho van posar del revés. Eren un munt! I totes família, molt extrany. Després en acabar la sessió volien més, per la qual cosa vam recollir tot el soundsystem i ens ho vem portar a casa a seguir la festa. Ja allí la cosa va seguir el seu curs sorollós i els veïns els van tirar ous a les nenes, tot micos elles que anaven. Unes es van indignar i unes altres es partien… Com sempre, tot acaba amb la visita de la urbana i la nostra promesa que ens anem a portar súper, súper bé…

– Us considereu amants de la bona música. Què necessita la música per ser bona?

Emoció. T’ha d’emocionar. Si t’emociones amb Raphael, pot valer. A mi m’agrada més Milers Davis, però respecte tots els gustos, si veig que hi ha passió en la música i en el seu defensor.

– Una cançó perfecta per començar una nit i una perfecta per acabar-la?

Començar amb “Els Nits” de Nightmares on Wax. Deep suau i elegant. O el sample original de Quicey Jones *Summer in the City”. I acabar amb “If you want me to stay” de Sly & the Family Stone. Perquè és Funky, és *exy i dóna bon rotllo. La gent marxa a casa groovie.

-Una cançó, un vinil, una discoteca y un festival?

L’àlbum de Marvin Gaye “I Want You (1976)» em flipa. Una cançó, “Peacefor Earth» de Four Tet, rara però m’encanta veure el careto de la gent al punxar-la. Primer m’odien, però al final m’estimen. Switch Pocket Club a Gràcia. Un Sergi Deckard li dóna una cura impecable al DJ, al so i al client. Suport your local Business!! I festival Sónar! Sempre. Encara que m’encantaria anar al World Wide Festival de Gilles Peterson.

– Un vinil que no vendríeu ni per tots els diners del món?

“Siamese Dream” de Smashing Pumpkins (1993), em recorda a la meva adolescència.
Val diners perquè no es va reeditar i ho vaig treure d’una muntanya de discos humits d’un venedor a Lleida. Vaig haver de negociar dur, però va sortir a bon preu.

– Un altre que us moriu per comprar però que encara no teniu?

Sólo los Solo “Todo el Mundo lo Sabe” (2005). Representa per a mi un dels millors moments de l’hip-hop d’aquí.

– Què oferireu al ChichaLimoná i  tres raons per anar-hi a escoltar les vostres sessions?

Raó 1: bon ambient.
Raó 2: bona música.
Raó 3: bones sorpreses.
Gent maca amb ganes de tot.
Un viatge musical de llarg recorregut que t’explica una història. Una història comptada amb música.
I sempre hi ha sorpreses, sempre passen coses. Sara i Víctor sempre s’inventen alguna cosa i s’ho curren mogollón.

– Què tres clàssics no podrien faltar en una nit en el *ChichaLimoná?

Cada sessió ha de ser diferent. No cal encallar-se ni repetir-se. Però bé, avui punxaria:

– Goody Goody “It looks like love”
– Todd Terje “Inspector Norse”
– The XX “On Hold” (Jamie XX remix)
King Tubby, J Dilla i John Talabot.