Entrevistem a Poblenou Urban District

3 abril 2019

«L’especial de Poblenou és que encara té tantes possibilitats com idees vinguin a florir”. Va ser en aquest context en el qual va sorgir Poblenou Urban District, amb l’objectiu de crear sinergies i projectes conjunts que tinguin un impacte social, cultural i comercial positiu per al públic local i del territori. Vam voler parlar amb ells, com a experts en el barri, per descobrir com serien 24 hores perfectes a Poblenou, quins són els llocs emblemàtics o les novetats clau que no podem deixar de visitar. Tot això i molt més si continues llegint.

Què és Poblenou Urban District?
Poblenou Urban District és una associació privada sense ànim de lucre creada a principis del 2012 per un grup de professionals independents. Aquesta associació neix amb l’objectiu de posicionar Poblenou com el nou Districte d’Art i Creativitat de Barcelona i treballa amb la voluntat de crear sinergies i impulsar el teixit creatiu, cultural i comercial de Poblenou.

poblenou urban distric barcelona

Com explicaríeu a un nen de 3 anys el que feu?
Organitzem esdeveniments on la gent s’ho passa bé i coneix llocs nous i les persones que treballen en aquests llocs (la paraula correcta seria espais no llocs, però si té 3 anys pot embolicar-se amb l’espai i els astronautes).

Com va sorgir la idea i qui hi ha al darrere?
A finals del 2008 la Claudia Costa va obrir les portes de La Plataforma, galeria d’art i estudi de producció a Poblenou. Amb l’objectiu de donar a conèixer l’espai s’associa amb un grup de creatius per a produir un festival d’art pluridisciplinari on conviden artistes i creatius que treballen a la zona i veuen la capacitat que tenen de convocar a un públic interessat en la cultura. Després de celebrar diverses edicions i veure el potencial que hi ha, el projecte segueix amb la idea de forjar el districte creatiu i cultural de Barcelona creant aliances entre projectes culturals, creatius i innovadors.

Què significa per vosaltres «fer barri»?
Crear sinergies i projectes conjunts que tinguin un impacte social, cultural i comercial positiu per al públic local i del territori.

Què té el barri del Poblenou d’especial? Què marca la diferència?
L’especial de Poblenou és que encara té tantes possibilitats com idees vinguin aquí a florir. El diferencial està en la seva constant transformació, que permet que la creativitat i la innovació habitin els seus espais. Espais que encara poden tenir un procés de transformació, antics hangars i naus en desús que propicien el desenvolupament d’activitats creatives i innovadores.

Com serien 24 hores perfectes al Poblenou?
Podríem esmorzar  al Tío Che, un clàssic del Poblenou, i després passejaríem Rambla de Poblenou cap a dalt, per arribar al Museu de Can Framis, un museu d’art contemporani català. Després de la visita al museu, podriem fer un brunch per algun espai proper com Cafeteria Industrial o Espai Joliu, o anar directament a un restaurant a dinar, com el Chichalimoná o Leka. A la tarda podríem dedicar-nos al Museu del Disseny  i la zona de les Glòries para apreciar l’arquitectura innovadora del 22@, i acabaria el dia a la terrassa d’algun hotel com The Gates Diagonal, amb un còctel i observant la caiguda del sol.

Dos plans a recomanar: un després d’un brunch de diumenge, i un altre abans d’unes cerveses de divendres.
Abans d’una cervesa de divendres visitaria alguna de les galeries del barri com L&B Contemporary Art o La Plataforma. Després d’un brunch de diumenge recomanaria un passeig fins a la platja o caminar per carrers de Poblenou per apreciar tot l’art mural que hi ha en els murs del barri.

poblenou urban distric barcelona

Què necessita un barri per convertir-se en el «districte cultural i creatiu de Barcelona»?
La resposta seria massa extensa per a indicar tots els factors que junts fan emergir una zona perquè acabi sent un districte cultural. Per nosaltres els principals factors han estat la col·laboració i participació entre artistes i creatius de la zona, donar visibilitat a aquests i als seus projectes i intentar crear un teixit de públic interessat per la innovació i la creativitat local.

Amb quin tipus d’activitats intenteu portar a la pràctica els valors que llanceu?
A través dels nostres esdeveniments oberts al públic: Open Day, Open Night, Off Llum BCN… I de la creació de circuits artístics (WAC – Windows ArtCircuit / MUC – Music Urban Circuit) perquè siguin una plataforma per a la creativitat i innovació emergent i local, promovent la creativitat a la zona.

Quines són les properes activitats que podrem gaudir?
El pròxim 4 de maig, que se celebrarà la 7a edició del Poblenou Open Day! Una jornada diürna on els espais de la comunitat de Poblenou UrbanDistrict obren les seves portes per a mostrar els seus espais i projectes al públic interessat. Hi haurà una gran oferta cultural i participativa amb tallers, conferències, concerts, intervencions artístiques en directe…

Ens recomaneu dues novetats del barri i dos llocs emblemàtics «de tota la vida» que hauríem de visitar?
Recomanaríem Chichalimoná Olimpic perquè estem segurs que serà un punt de moda aquest estiu en les visites a la platja.

De llocs de tota la vida, dues visites imprescindibles: Ultra Local Records, la botiga de vinils més bonica de Barcelona i El Tío Che i les seves històriques orxates i gelats, la cantonada més abarrotada de la ciutat en les nits d’estiu.

poblenou urban district

Com poden col·laborar les persones que estan llegint aquesta entrevista amb Poblenou Urban District?
Seguint-nos a les nostres xarxes socials, Instagram i Facebook, donant suport als nostres projectes assistint-hi i sobretot, no deixar mai de venir a Poblenou.

Com imagineu el futur del barri en 10 anys?
Suposem que molt diferent. En els últims anys la zona ha canviat molt, però encara hi ha molts solars que s’estan transformant. En ser sòl industrial principalment són edificis d’oficines i això atraurà molt públic a la zona, però esperem que també molts altres espais i locals puguin continuar sent habitats per artistes i creatius emergents.

poblenou